dergi_form_nisan

 

Bahçede İlkbahar Keyfi

Rengarenk bitkiler, mis kokulu çiçeklerle bize ‘merhaba’ diyen bahar coşkuyla bizi doğaya davet ediyor. O taze enerjisiyle ruhumuzu yenilediğimiz bu mevsimde bahçe ve balkonları güzelleştirmenin tam zamanı. Konuyu uzmanına soralım dedik ve editörlerimizden Peyzaj Mimarı Akgün Akdil’e danıştık. Nisan ayında bahçelerimizin genel  durumunu ve bizim yapmamız gerekenleri kendisinden dinleyelim, ne dersiniz?

Kent yaşamında belki de en çok özlemini çektiğimiz şeylerin başında güzel bir bahçe geliyor. Pratik bir şekilde bu hayalimizi nasıl gerçekleştirebiliriz? Bahçe kurmanın teknikleri nelerdir?

Yoğun şehir ortamı içerisinde iş, trafik, stres yüklü bir yaşam sürerken bahçe kavramı artık ütopik geliyor insanlara… Giderek doğadan uzaklaşmamız da bu algıyı yaratan etkenlerden biri. Düşük bütçelerle de küçük ve güzel mekanlar yaratabilirsiniz. Bahçenizi ilk olarak tesviye edip kot farklarını ortadan kaldırın. Çim alanı ve bitki tarhlarını sınırlarını belirleyin. Kullanmak istediğiniz ağaç ve bitki türlerinin listesini çıkarın. Bahçede nerelere koyacağınızı işaretleyin. Öncelikle ağaçları daha sonra çalı türlerini dikin. Çiçek tarhlarını düzenleyip son olarak çim alanınızı hazırlayın. Düzenlenme için bu konuda uzmanlaşmış peyzaj mimarlarına mutlaka danışın. Profesyonel bir yardım bahçenizin uzun yıllar güzel ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Bahçemiz için bitki seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Öncelikli olarak toprak ve iklim koşullarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sonrasında bahçenin peyzaj tasarımına uygun türler seçilmeli. Japon tarzı bir bahçede Akçaağaç (Acer palmatum), bambu, açelya tercih edilirken Akdeniz tarzı bir bahçede Jacaranda, begonvil, zakkum gibi çok renkli bitkiler, Fransız tarzındaki formal bahçelerde ise şimşir gibi budanarak kolayca form verilebilen çit bitkilerinin seçilmesi daha uygun olur.

Nisan ayında bahçemize nasıl bir bakım yapmalıyız?

Kışlık çiçeklerini açmış olan soğanlı bitkilerin topraktan çıkartılıp üst kısmının kesilmesi gerekiyor. Bunları hava alacakları, iri gözenekli torbalara alıp güneşten korunacak şekilde saklayabilirsiniz. Yazlık çiçekler ile domates, biber gibi yazlık sebzelerin tohumlarının atılması için doğru zamandayız. Sebze tohumlarını ‘tohum yastığı’ olarak adlandırılan sıcak ortamlara ekmek gerekir. Evinizde küçük kaplarda bu işlemi yapabilirsiniz. Tohumlar çatlayıp 3-4 yapraklı olduğunda önce uygun yerlere (saksılara ya da viyollere) şaşırtılır. Daha sonra bahçedeki yerlerine dikilir. Glayör (Gladiolus), yıldız çiçeği (Dahlia), Lilium, begonya gibi yaz çiçeklerinin soğanları ekilebilir. Sonbaharda attığımız ve toprağa karıştırdığımız toprak altı gübrelerden sonra Nisan ayında da üst gübreleme için azot içeren gübreler atmamız gerekir. Süs havuzunuz varsa nilüfer, Japon şemsiyesi (Cyperus papyrus) gibi bitkileri topraklı saksılarıyla birlikte havuza koyabilirsiniz. Süs havuzunuz yoksa bu ay içerisinde bahçede havuz çukurları açıp özel polietilen ya da muşamba serip kalıp hazır süs havuzlarını yerleştirebilirsiniz.

Çim alanlar için bu ay neler yapmak gerekiyor?

Çim alanları granül çim gübresiyle gübreleyebilirsiniz. Bu işlemi özellikle yağmurlu bir günde yaparsanız suyla birlikte gübre toprağa daha kolay karışacak ve daha iyi sonuç verecektir. Bozulan çimlerin toprağını havalandırıp yeniden çim tohumu ekebilirsiniz. Ektikten sonra üzerine gübre ve torf karışımından oluşan kapak toprağı’nı atın. Böylece çimleriniz kısa zamanda güzel bir görünüme kavuşur. Ayrıca çim alanı havalandırmak da suyun daha derinlere inmesine yardımcı olur. Çatal şeklindeki bel ile toprağı havalandırabilirsiniz.

Nisan ayında çiçek açan bitkiler neler?

Lale, sümbül, nergis gibi soğanlı bitkilerin çiçeklenme dönemindeyiz. Tabii bu bitkilerin soğanlarını Eylül-Kasım ayları arasında ekmek gerekiyordu. Sakura yani Japon kiraz ağaçları (Prunus serrulata) şimdi açtı. Olağanüstü güzellikteki bu ağaç ilkbaharın en hoş müjdecilerden. Ve hiç kuşkusuz erguvanlar muhteşem renkleriyle Boğaziçi’ne çok yakışıyor.

Saksılı bitkiler için ne yapmamız gerekir?

Bitkilerinizi daha büyük saksılara alabilirsiniz. Bu değişim sırasında bitki köklerinin uçlarını kesmeyi unutmayın.

Bakımı kolay, profesyonel yardım almadan yetiştirebileceğimiz bitki türleri hangileri? Onların düzenlenmesi ve bakımından da bahsedebilir misiniz?

Pittosporum tobira çok dayanıklı ve güzel bir çalı türü. Baharda açan çiçekleri muazzam kokusuyla sizi kendine çekiyor. Bu bitkiyi gruplar halinde bahçenizin bir köşesine dikebilirsiniz. Özel bir bakım gerektirmiyor. Hedera helix dayanıklı ve yaz-kış yeşil kalan bir sarmaşık türü. Bahçe çiti ya da duvarına bu bitkiyi sardırabilirsiniz. Verbena çiçek parterleri ve kaya bahçeleri için çok uygun. Sardunya mükemmel bir pencere önü çiçeği. Güneş alan balkon ya da cam kenarında harika olur.

Bunlar dışında, keyifli bahçe hatta teraslar için hayatımıza kolayca uyarlayabileceğimiz  önerileriniz var mı ?

Bahçe ve terasları rengarenk çiçekler kadar harikulade kokuları da güzelleştiriyor. Düzenleme yaparken koku faktörünü de göz önünde bulundurun. Yasemin, hanımeli, leylak, sümbül, iğde, ıhlamur mis kokularıyla muhteşem bir atmosfer yaratır… Eğer bahçenizde ya da terasınızda yer varsa sebze yetiştirmek için bir bölüm ayırın. Saksıda da domates, biber yetiştirebilirsiniz. Nane, fesleğen gibi kokulu otları da bu alana yerleştirin. Tüm bunları yaparsanız bahçeniz size daha çok keyif verir !
dergi_form_nisan