Her Eve Lazım Kütüphaneler
Okumanın ne kadar temel ve önemli bir alışkanlık olduğunun, az çok, herkes farkındadır. Buna rağmen milletçe kitapla ve kütüphane ile yakın bağlar kurmayı başardığımız söylenemez. Bu durumu, Türkiye’de bir yılda satışa sunulan kitap miktarından da, rahatlıkla anlayabiliyoruz. Çoğunluk için olmasa da, neyse ki, en azından bazılarımız için okuma müthiş bir tutkudur, bir aşktır oysa ki. Mutlaka her yaştan insanın okuyarak keşfedebileceği farklı dünyalar, ufkunu ve hayal dünyasını genişletebileceği i eserler vardır.
Evlerimizin boyutları ne olursa olsun, gelecek kuşaklara iyi bir eğitim ve okuma alışkanlığı bırakmak isteyen herkesin evinin bir bölümünde kitaplara ait bir köşe olmalıdır. Groucho Marx: “Televizyonu çok eğitici buluyorum. Ne zaman biri televizyonu açsa odama gider kitap okurum.” Derken bu gerçekliğin altını çizmek istemiştir. Evlerimizde yer alan kütüphaneler sadece fonksiyonlarıyla değil, tasarımlarıyla da hayatımızda önemli bir yer tutarlar. Biz de bu yazıda ağırlıklı olarak kütüphaneleri dekoratif yanlarıyla mercek altına alacağız.
Kütüphane kullanmayı tercih edenler için ilk akla gelmesi gereken, mobilya seçimindeki ahşap vurgusu. Çünkü aynı ham maddeden geldikleri için mi bilinmez ama kitaplarla arası en iyi dekorasyon unsuru özünde ahşaptır. Parke tercihinden rafların rengine, varsa çalışma masasının modelinden, okuma koltuklarının tarzına kadar bir çok yan faktör, kütüphane seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır. Mobilyada ahşap ağırlıklı bir tarz benimsendiyse, gerek aksesuar seçimlerinde gerekse de duvar boyalarında pastel tonlar kullanılmalıdır. Böylece göz yormayan ve odaklanmayı kolaylaştıran bir ortam yaratılmalıdır. Mekanınız dar veya küçükse, karanlık olmaması için daha açık renklerdeki mobilyaları tercih edebilirsiniz. Kütüphanenizi salonunuzun bir köşesinde oluşturacaksanız ve salondaki genel hâkimiyet açık renklerdeyse, kütüphanenizi akça ağaç, krem eskitme veya daha modernize görünüme büründürecek krem veya beyaz lake olarak tercih edebilirsiniz.
Bir kütüphane kurarken, üzerinde özenle durulması gereken konulardan biri de aydınlatma konusudur. Özellikle okuma kalitesiyle, ortamın aydınlatmasının doğrudan bağlantılı olması nedeniyle mekana loş bir ambiyans verecek aydınlatma seçimlerinden kaçınılmalıdır. Fonksiyonellik burada birinci tercih sebebi olmalıdır. Tasarımdan bağımsız olarak, kütüphane aydınlatmasında, göz yormayan soft ışıklar tercih edilmelidir. Tavan avizesinin yanında, çalışma masanızda veya okuma koltuğunuzun yanına konumlandırılacak bir abajur, daha konsantre bir şekilde okuma yapmanıza yardımcı olacaktır.
Bunun yanı sıra, mümkünse tavandan direkt aydınlatma seçenekleri size okuma seanslarınızda büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca kitaplık rafları arasında yerleştirilecek ufak led ışıklar ışığın yetersiz kalabileceği kör noktalarda aradığınızı bulmakta işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Kütüphaneniz aynı zamanda hem dinlenme hem de çalışma bölümünüz ise, bu alanların sizi boğmaması, rahatlatıcı bir atmosfere sahip olması gerekir. Bunun için de illa ki büyük metrekareler ayrılmalı diye düşünmeyin.
Evinizde kullanılmayan alanlarınızı yaratıcı fikirlerinizle keyifli ve sevimli okuma köşelerine dönüştürebilirsiniz. Böylece hayalinizdeki kitap okuma alanını en ekonomik bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz, tek yapmanız gereken biraz hayal gücünüzü devreye sokmak. Kütüphaneniniz yerleştirdiğiniz mekan, eğer 2 kolon arasında kalan alan içeriyorsa ve de size ekstradan bir alan sunuyorsa, minder ve yastıklar kullanarak burayı kitap okuma alanı için ayırabilirsiniz.
Diyelim ki bağımsız bir alanınız yok, o zaman yatak odalarınızda pencere önünde okuma köşesi ve kitap saklama alanı yaratmanız da mümkün.
Hatta oturmak için yapacağınız yerlerin altına saklama bölümleri veya çekmeceler yaparak köşenizi daha da kullanışlı yapabilirsiniz
Eğer mutfağınız güneş alıyorsa, altı saklama ünitesi üstü ise bank biçimindeki okuma köşesi, hem yemek yaparken arkadaşlarınızın gelip oturarak sizinle sohbet edebilmesini sağlayan çok pratik bir alternatif oluşturacaktır. Eğer Mekânda odak noktası olarak bir şömine mevcutsa, kütüphanenizi bu köşede konumlandırmalısınız. Şömine yanlarına konulan koltuklar ile büyük bir bütünlük sağlayacak olan kütüphane vazgeçilmez dinlenme alanına dönüşebilir.
Merdivenli bir eve sahipseniz ve kütüphane için fazla alanınız yoksa merdiven altı ölü bölümler kütüphane dizaynları için biçilmiş kaftan olacaktır.
Birçok insan için içinde yüzlerce kitabın yer aldığı bir kütüphane bakmak dahi kendini iyi hissetmek için yeterlidir. Ev dekorasyonuna değer katan ve içindeki farklı tarzlardaki kitaplarla birlikte kütüphanenin de mekana kişisel bir etki katmasını sağlayan kütüphaneler, kişinin okuma zevkinin de artmasını sağlayacaktır. Evde uzun zamandır dolaplarda saklanan ve tozla kaplanmaktan da başka bir işe yaramayan kitapları kütüphaneye yerleştirerek ve hoş bir görsellik vaat edecek şekilde düzenleyerek beğeni toplayan algı objesi de yaratabilirsiniz.
Evde özel bir kütüphaneye sahip olmak rahatlık, mahremiyet ve okuma zevki için gerekli olabilecek tüm özellikleri barındırdığından büyük bir şans olsa gerek. Sabah uyandığınızda bir iki adım sonrasında kendi zevkinize göre oluşturduğunuz bir kütüphaneye girebilmek düşüncesi bile insanı neşelendirmeye yetiyor.