Bağdat Caddesi Dosyası Vol.2
BİSTRO 33
120 kişilik bahçesinde her mevsimin tadını çıkarabileceğiniz samimi bir mekan….
İç dekorasyonunda geniş masif masalar ve deri koltukların tercih edildiği Bistro33 Erenköy aynı zamanda şömine başında keyifli sohbetler vaadediyor.
İç dekorasyonunda geniş masif masalar ve deri koltukların tercih edildiği Bistro33 Erenköy’de, şef Marcello Micci’nin özenle hazırladığı ve devamlı güncellediği bir mönü sunuluyor. Ağırlıklı olarak Toscana mutfağından karakteristik örneklerin yer aldığı mönüdeki seçkin lezzetler, gece 23.30’a kadar servis ediliyor. Saat 01.00’e kadar açık olan Bistro33 Erenköy, konuklarına özel hissettirmek ve keyifli anlar yaşatmak için her türlü ortamı hazırlıyor.
Günün her saati dostlarınızla keyifli anlar yaşayabileceğiniz Bistro33 Erenköy, Bağdat Caddesi’nde mutlaka uğramak isteyeceğiniz; sunduğu lezzetler, ambiyans ve rahatlığı ile favori adresler arasında…
BURBERRY
Dünyaca ünlü Britanyalı moda evi, kıyafet, parfüm ve moda aksesuarları üreticisi olan Burberry’nin kendine özgü ekose deseni şirketi dünyanın en yaygın olarak taklit edilen ticari markalardan biri hâline getirdi. Hiç şüphesiz Şirket en çok, kurucusu Thomas Burberry tarafından icat edilen simgeselleşmiş trençkotları ile tanınmaktadır.
İngiliz ikonu Burberry’yi, küresel lüks markaya dönüştüren Angela Ahrendts: Trençkot sayesinde dünyanın en hızlı büyüyen dördüncü markası oldu.Tüm kararları ikona dönüşen ürünleri olan Trençkot belirliyor. Bu ürün onların kimliği olarak geçiyor. ‘Onlar artık sadece yağmurluk değil. Büyük bir markanın ve büyük bir şirketin temeli’ diyor Angela Ahrendts.
RAGIP PAŞA KÖŞKÜ
Ragıp Paşa Köşkü, Caddebostan’da, Cemil Topuzlu Caddesi’nde yer alır. Mabeynci Ragıp Paşa tarafından yaptırılan köşklerin mimarı; Sirkeci Garı’nın da mimarı olan Prusyalı August Carl friedrich Jasmund’dur. 1906 tarihli köşkler; büyük bir koruluk, iki köşk ve caddenin kara tarafında bulunan tek katlı selamlıktan oluşmaktadır. Yıldız Sarayı’nın güvenilir bir mensubu olan Ragıp Paşa, devlet memuriyeti yanında ticaretle de uğraşmış; Beyoğlu’nda birbirine yakın Anadolu, Rumeli, Afrika hanlarını yaptırmış, Umurca Rakı Fabrikası’nı kurmuştur. 1908 Meşrutiyeti’nden sonra padişahın Selanik’de Alatini Köşkü’ne gönderilmesini takiben Rodos’a sürgün edilmiş, orada hastalanarak mide kanserine yakalanmıştır. Tedavi için İsviçre’ye giden paşa, dönüşte çok yaşamamış, 1920 yılında bu köşkünde vefat etmiş.
Paşa’nın ölümünden sonra yapı önce avukat İbrahim Ali Bey’e, daha sonra Sait Çiftçi’ye satılmış. Bir süre Yat Kulübü olarak kullanılan köşk, 1. Dünya Savaşı yıllarında ise ordu tarafından İhtiyat Zabit Okulu ve Hastane olarak hizmet vermiştir.
İki tarafını meşe ağaçlarının süslediği taşlı bir yoldan Caddebostan plajına doğru gidilince, sağ tarafta, 27 dönümlük bir bahçe içinde yer alan Ragıp Paşa’nın kendisi için yaptırmış olduğu köşk, diğer yapılara göre büyük olandı. 4 katlı, kagir olarak inşaa edilmiş olan bu köşk, hareketli cephesi, rasat kulesi ve asimetrik planı ile diğer iki yapıdan tamamen farklı bir görünüşe sahip. Köşk yapıldığı yıllarda, geniş salonları, renkli camları, ihtişamlı kapıları, içinde ve dışında kullanılan ve İtalya’dan getirtilen mermerleri, Prens Adaları’na bakan kısmında yükselen kulesiyle adeta şatoyu andırmaktaydı. Caddebostan yoluna açılan çift kanatlı büyük, oymalı demir kapısı ve deniz tarafında en şiddetli lodosların bile bozamadığı beyaz mermerden yapılmış sağlam bir rıhtımı vardı. Caddebostan yolunun genişletilmesi çalışmaları sırasında; duvarların ve kapının yeri değişmiş, bahçenin bir bölümü parsellenmiş, bazı ağaçları kesilmiştir. Köşkün önünde halen genişçe bir park alanı bulunmakta.
Ragıp Paşa Köşkü’nün bitişiğindeki büyük beyaz köşk, kızı Tevhide Hanım’a aittir. Tevhide Hanım Köşkü ile selamlık, Ragıp Paşa Köşkü’ne göre daha yalın bir mimariye sahiptir. Tevhide Hanım Köşkü yapıldığı yıllarda, 18.000 m²’yi aşan ve denize kadar uzanan bir koru içinde bulunmaktaydı. Köşkün temelleri denize doğru uzanan kayalık bir burun üzerinde olup, istinat duvarı ve mermer korkuluklarla çevrilen bahçe kısmı toprakla doldurulmuştu. Bu arsa içinde halen 50 civarında dairenin bulunduğu bir dizi apartman yer almaktadır. Denizle bağlantsı, Caddebostan sahillerinde 1984’de başlatılan dolgu işlemi ile kesilmiş,bu sırada denize uzanan iskelesi de ortadan kaldırılmıştır. Yol tarafındaki bahçe duvarı, bahçedeki büyük havuz ve müştemilat da apartman yapımı sırasında tamamen yıkılmıştır.
Köşk, bodrum katı üzerine üç kattan ibaretir. Oda ve salonlarının balkonları, dikdörtgenler prizması formundaki yapıya hareketlilik kazandırmaktadır. Bir büyük hol, bir salon ve dört büyük odadan oluşan plan, her katta tekrarlanmaktadır.
Köşklerin mimarı ve süsleme bakımından birçok ortak özelliği vardır. Tamamen kagir olan yapıların üst katları ahşap kaplamadır. Ahşap panjurlar ve balkonların dekoratif sütunlarıyla yapılara tamamen ahşap görünüş kazandırılmıştır. İç mekanda tavanlarda ve bunlara uygun desenli kornişlerde barok, rokoko, Türk neoklasiği gibi çok farklı üsluplar bir arada kullanıldığı bezemeler görülür. Duvarlarda ve kapılarda tezyinat olmadığı için tavan süslemeleri daha çok göze çarpmaktadır.
Ragıp Paşa’nın kızları Nahide, Ayşe ve Tevhide, 1936’da Yusuf Ziya Demiriz’e satılana kadar bu köşkte oturmuşlardır. Sonrasında defalarca el değiştiren yapı, kat kat kiraya verilmiş; Vehbi koç, Abidin Dino, Ömer Yüksel gibi birçok tanınmış isim bu köşkte kiracı olarak ikamet etmiştir.
Gerek Ragıp Paşa Köşkü gerekse Tevhide Hanım Köşkü, etraflarını çeviren yüksek duvarlar dolayısıyla caddeden iyi görünmemelerine karşın, deniz tarafından muhteşem bir görünüşe sahiptir.
CASSETTE
Birbirinden yetenekli genç tasarımcıların hayallerinden oluşan koleksiyonlarla farklı şeyler arayan,sıradan olandan sıkılmış,stil sahibi meraklıların buluşma noktası diyebiliriz. Bir butikten fazlası ;farklı tasarımların ve hot couture tasarımcıların sıra dışı ve çok farklı dizaynlarının bir arada satışa sunulduğu son derece tasarım kokan bir mağaza.
Buradaki ürünlerin bir diğer önemli ayrıntısı ise tasarım olan ayakkabılardan sadece sınırlı sayıda üretilmesi ve herkesin ayağında sadece ‘moda’ diye olmaması elbette.Kıyafetler de ayakkabılar gibi sınırlı sayıda geliyor Cassette’e Aynı stil ve tarzlardan sıkılanların ve tasarım meraklılarının mağazası Cassette, yepyeni koleksiyonu ile ilkbaharı karşılamaya hazır bile…
CKM
Büyük salonunda 655 koltuk, küçük salonunda 126 koltuk kapasitesi ile Caddebostan Kültür Merkezi (CKM), Anadolu yakasının vazgeçilmez kültür noktasıdır. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi, 29 Aralık 2005 tarihinde büyük bir katılımla açılmıştı.O günden bu yana herkesin ortak buluşma noktası olan CKM sinema,tiyatro, sergi alanı,konser alanı,kütüphane,toplantı salonları ve cafe’si ile günün yoğun temposunu üzerinizden atabileceğiniz en yakın adresler arasında diyebiliriz.
ALL HAPPY DAYS
Mekan tasarımcıları PETEK GÜVEN ve BÜLENT GÜVEN tarafından kapılarını dekorasyon tutkularına açan All Happy Days, provans tarzının sıcak ve romantik, barok tarzının elegans ve sofistik çizgilerini koleksiyonlarına yansıtan bir dekorasyon ve yaşam tarzı markası yaratmışlar. All Happy Days olarak, ister küçük bir obje ile hayatına romantik bir dokunuş ve mutluluk katmak isteyenleri, isterse evine ve tüm yaşam alanlarını yeniden tasarlamak isteyen herkesi İstanbul Nişantaşı, Suadiye ve Adana’daki masal dünyasını andıran mağazalarımıza davet ediyorlar. All Happy Days’i insanlara mutluluk vaat eden bir dekorasyon ve yaşam tarzı mağazası olarak hayal etmişler.İster küçük bir obje ile hayatına heyecan ve mutluluk katmak isteyen, isterse yatak odasından salona, mutfaktan bahçeye kadar tüm yaşam alanlarını yeniden tasarlamak isteyenler için, “sıcak, samimi, romantik, naif bir yaşam tarzı” sunuyorlar.
KOLEKSİYON MOBİLYA
Koleksiyon “yüksek kalitede mobilya mimarisi”ni yaratmak üzere, fikirleri, standartları, tasarım konseptlerini bir araya getiren, kırk yılı aşkın deneyimle edindiği yaygın itibara sahip bir şirketler grubudur. Koleksiyon, 70’li yıllardan itibaren, çizgiyi tasarıma dönüştüren, kalitenin tasarımını yaratan bir marka olarak Türk mobilya sektöründe varlığını sürdürmekte ve tasarımı endüstrinin hizmetine sunmaktadır. Tarihe ve kültüre tekrar bakmak; yaşanmışlara, bilgiye, biçimlere, renklere dokunmak; geçmişe sahip çıkarken güne meydan okumak; geleceği sorgulamak; erdemlere, anlamlara hitab etmek; mükemmeli aramak ve güzellikleri tekrar keşfetmek üzere yola çıkmış bir markadır.
Koleksiyon, zengin bir geçmişin parçası olarak; geleceğin, geçmişinden ve coğrafyasından kurgulanacağını, yerel değerlerin evrensel değerleri oluşturacağını söyler; sanatın, zanaatın, tasarımın coğrafyası olduğunu, özünün, değerinin burada yattığını düşünür.
NAMLI GURME
Müşterilerine kaliteli ve özenle seçilmiş ürünler sunma hedefiyle 1929 yılında gıda sektörüne giriş yapan Namlı Pastırmacılık, daha sonra peynir, et çeşitleri, şarküteri ve diğer gıda ürünlerini de bünyesine ekleyerek kuşaktan kuşağa bugünkü geniş ürün yelpazesine ve haklı ününe kavuşmuştur.
3. Kuşakta Engin Mepa tarafından 2007’de Karaköy’de kurulan Namlı Gurme ile Türkiye’de ilk defa cafe restoran ve şarküteri üçlüsü bir araya gelmiştir.
2009 yılında KT İç ve Dış Ticaret Gıda Sanayi Ltd. Şti.’ne verilen master franchising ile, Namlı Gurme daha da büyümeye ve şubeleşmeye başlamıştır. 16 Nisan 2010 da Ataköy ve 23 Temmuz 2011 de Caddebostan şubeleri açılmıştır.
PAŞABAHÇE
Şişecam Topluluğu, Atatürk’ün Türkiye’de cam sanayini kurma ve geliştirme talimatları doğrultusunda 1935 yılında Paşabahçe’de kurulan ilk cam tesisi ile faaliyete geçmiş. Topluluk, 1935’den bu yana, cam sektöründeki en ileri teknoloji kullanımı ve araştırma geliştirme faaliyetleriyle ülkenin tüm temel cam ürünleri gereksinimini karşılayan yatırım ve üretimleri gerçekleşiyor.
1960’lı yılların başından itibaren ise dünya pazarlarına da yönelerek sürekli büyüyen, ihtisaslaşması ve rekabet gücü yüksek faaliyetleriyle Avrupa’nın ve dünyanın seçkin üreticileri arasında yer alıyor.
Şişecam; Cam Ev Eşyası, Cam Ambalaj, Düzcam ve Kimyasallar gruplarıyla camın tüm temel alanlarında uzmanlaşmış ve klasikleşen bir Paşabahçe markası haline gelmiş.
Cam Ev Eşyası Grubu, Paşabahçe markasıyla soda camı ve kristal cam otomatik ve el üretimi ile ısıya dayanıklı cam ürünlerle ülkemizde ve dünyada önde gelen firmalar arasında faaliyet göstermekte.
YARGICI
Bugün,modern ve şehirli kadının vazgeçilmezi haline gelen YARGICI markasının temeli, Emir Yargıcı ve kardeşinin 1978 yılında Osmanbey’de erkek gömleği üzerine açtığı ilk mağaza ile atılır.Türkiye’de hazır giyim sektörünün yeni yeni oluşmaya başladığı o günlerde, Avrupa’da büyük beğeni toplasa da Türkiye’de “sıra dışı” kabul edilen pastel renklerdeki erkek gömlekleri üretmeye başlayan Emir Yargıcı’nın farklı çizgisi, kadın müşterilerin kısa sürede ilgisini çeker. Bu ilgi, 1988 yılında YARGICI mağazalarında ilk kez kadın koleksiyonunun sunulmasıyla daha da artar.2001 yılından itibaren sadece kadın koleksiyonu tasarlamaya başlayan YARGICI, aynı dönemde “Waterworks” adı altında bir kozmetik koleksiyonunu takipçilerine sunarak, tüketicileri için sadece bir giyim firması değil, onlara bir yaşam tarzı sunacağının da ilk sinyallerini verir.Rahatlığı, şıklığı ve sadeliği ön plana çıkararak hem ofiste hem de hayatın her alanında kullanabilecek tasarımlarıyla bugün sadık bir müşteri kitlesine sahip olan YARGICI, ürün gamına dekorasyon ve ev aksesuarlarını da ekleyerek, müşterisini her sezon şaşırtmayı başaran bir marka haline gelir.
Emir Yargıcı’nın “travel hard, work harder” felsefesini sürdüren, vizyon sahibi, işine tutkuyla bağlı genç ekibi ve Türkiye genelindeki mağazalarıyla heyecanını hiç yitirmeden yoluna devam etmektedir.