Caferağa

dergi_form_nisan

 

Çikolata Dükkanı

Kaç yılında kurulduğunun, köklerinin kimlere ya da nelere dayandığının, hangi ünlü isimlerin alışveriş yaptığının hiç mi hiç öneminin olmadığı bir yer burası…
“Küçük bir dükkanım olsun, içinde çeşit çeşit çikolatalarım olsun, müşterilerimle ilişkim ahbaplık üzerine olsun, bir mahallem olsun ve ben de o mahallenin herkesi tanıyan esnafı olayım.” düşüncesinin bir ürünü Çikolata Dükkanı.
Dükkan sahibi Yılmaz CİHAN, içinde bulunduğu toplumun asgari beklentilerini yerine getirmiş. Lise, Üniversite, Yüksek Lisans ve ardından iyi bir şirketin iyi bir pozisyonunda iş… Ancak bu döngü içinde yer almak hiçbir zaman CİHAN’ ın hayali olmamış. Hayallerine kavuşmak için emekli olmayı beklemek yerine; 9:00 akşam 18:00 iş temposunun ve gereğinden stresli plaza hayatının kendisi için uygun olmadığına karar verip, Çikolata Dükkanı’ nı hayata geçirmiş.
Bugün hem Modalı’ lar hem de Moda ziyaretçileri tarafından sık sık ziyaret ediliyor Çikolata Dükkanı. İçinde yaklaşık 50 çeşit çikolata bulunuyor ve her geçen gün yeni çikolata reçeteleri deneniyor. Dükkanda vakit geçirmek isteyen ziyaretçiler için de sıcak çikolata ve taze çekilmiş türk kahvesi servisi yapılıyor.
Klişeleşmiş beklentilere karşı duruşun bir sembolü olmak istiyor Çikolata Dükkanı. Bu yüzden, franchising, bayilik, şubeleşme gibi kavramlar bu iş yerinin lugatında yer almıyor. Modern ticaretin acımasız şartlarına; geleneksel ticaretin dedelerimizden öğrendiğimiz içtenliğiyle karşılık veriyor.
Caferağa Mah. Yeni Fikir Sk. No: 1 Kadıköy / İstanbul

 

dergi_form_nisan

dergi_form_nisan

 

AYİA TRİADA KİLİSESİ 

Kadıköy Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi, Caferağa Hacı Şükrü Sokak’da yer alır. Yapının mimarları G.Zahariadis ve Belissarios Makropoulos’dur. Etrafı demir parmaklıklı alçak bir duvar ile çevrili olan kilise, kapalı Yunan haçı planlıdır. Orta mekanın üzerini, dört sütun üzerine oturan yüksek kasnaklı bir kubbe örter. Kubbeyi dört yandan yarım kubbe destekler.

Düzgün kesme taştan inşaa edilen kilisenin köşelerinde yuvarlak kemerli çan kuleleri yer alır. Yapının kuzey ve güney cephelerinde görülen pencereler geometrik motiflidir. Girişe sekiz basamakla ulaşılır. Dışa taşkın anıtsal giriş cephesi,  yuvarlak geniş bir kemerin içinde yer alan kapı ve üzerindeki yuvarlak kemerli sütunlarla hareketlendirilmiş; kemerin üzerine de sivri bir alınlık oturtulmuştur. Kilisenin mermer ambonu, templon ve despot tahtı Thombros tarafından yapılmıştır.

Ambon üzerinde dört İncil yazarı tasvir edilmiştir. Despot tahtı güneydoğudaki payenin önünde görülür.  Apsis yarım kubbesinde Meryem Ana betimlenmiştir. Ayia Triada kilisesi, neoBizans ve neoRönesans egemen olduğu bir tasarıma sahiptir.

İç ve dış mekan temelinde ele alındığında yapı, eklektik üsluptadır. Kilise girişinin güneyinde, 3-4. yy.larda yaşamış olan Ayia Ekaterini’ye atfedilen bir ayazma bulunur.
dergi_form_nisan