Bilge Baykuş | Romantizmin Zarif Dokunuşları, Şamdanlar

bilge-baykus-mart-2016

Bilge Baykuş / Romantizmin Zarif Dokunuşları, Şamdanlar

Şamdanlar, geçmişte aydınlatmada fonksiyonel şekilde kullanılırken,  günümüzde teknolojinin gelişmesiyle, şamdanların aktif biçimde etkin olarak kullanımından vazgeçilmiştir. Fakat buna rağmen, romantik ruhlar için şamdanlar, hiçbir zaman  değerini  kaybetmemiştir. Hala en şık ev aksesuarlarından biri olarak kabul edilen şamdanlar, hem nostaljik bir ortam yaratmak isteyenler hem de mum ışığının verdiği rahatlığı yaşamak isteyenlerin, baş tercihi olmaya devam etmektedir.

 

Ev dekorasyonuna mistik, romantik bir hava katmak için şamdanlardan siz de rahatça faydalanabilirsiniz. Sade ve klasik tarzların yanında ilgi çekici, farklı şamdan tasarımlarını mekanlarda kullanarak büyük dramatik etkiler yaratılabilir. Şamdanlar çok nezih dekorasyon aksesuarıdır. Misafirler için hazırladığınız sofralarda veya özel günlerde aile bireyleri ile yaptığınız kutlamalarda şamdanın büyüsünden faydalanabilir.

 

Modern tasarım trendlerini sevenler için ahşap şamdanlar, cam şamdanlar, metal şamdanlar vb. birçok şamdan türü bulunmaktadır. Kullanılan malzemesine ve kalitesine göre sınıflandırılabilen şamdanlardan evinize ve tarzınıza uygun olmanızı seçmeniz çok önemli.

 

Şamdanları mumlarla bir bütün olarak kabul etmek gerekmektedir. Evlerde güzel bir atmosfer katan şamdanlar kendilerine uygun renk ve şekildeki mumlar ile kullanılmalıdır.

Şamdanlar sadece masa veya sehpa üzerinde düşünülmemelidir. Avize şamdanları son dönemlerin en çok tercih edilen dekoratif objeler olarak mekanlarda yerlerini almışlardır.  Aydınlatmalar arasında şamdanlar dekoratif  konusunda birçok  kişinin gözüne hitap etmektedir.

 

Şamdanlar, elbette yalnızca yemek veya oturma odaları için değildir. Yüksek tavanlı antre veya banyolar da, şamdan kullanımı için çok uygun objelerdir.  Banyo dekorasyonlu için ufak köşe şamdanları tercih edilebilir, banyolarda bir tavan şamdanı dekorasyon konusunda yeni bir pencere açacaktır.

 

Şamdanların kullanım amaçları ve şekillerine göre çeşitlilik gösterir. Elle taşınabilenlere el şamdanı, duvara asılabilenlere duvar şamdanı, bir iki metre boyunda olan özellikle camilerde kullanılanlara Türk şamdanı denilmektedir. Camilerde mihrabın iki yanına konan Türk şamdanları çok zarif otantik motiflerle süslenmektedir.

 

 

Özellikle klasik şamdanlar, mumun eriyen yağının kolayca temizlenmesi için şamdan hokkasının içinde konulmaktadır. Şamdandaki mumları söndürmek için küçük şamdan külahı da kullanılmaktadır. Tüm bu tamamlayıcı aksesuarlar, meraklıları tarafından özenle saklanmaktadır.

 

Dekorasyonda mumlar artık çok fazla kullanıldığı için birbirinden farklı şekilde sunumlar ortaya çıkmaktadır. Mumun aydınlatma aracı olarak kullanıldığı yüzyıllarda şamdanların çeşitli tipleri yapılmıştır. Boyları farklı, yapıldığı madenler çeşitlidir. Toprak, fayans, demir, bakır, pirinç ve gümüşten ince işçiliği olan pek çok şamdan örnekleri vardır. Aydınlanma şekilleri değişse de şamdanlar sadece konutlarda değil, müze, ibadethane, türbe, restoranlarda dekoratif olarak kullanılmaya devam etmektedir.