EVDE ENERJİ
YÖNETİMİNDEN BİZ SORUMLUYUZ!
Evlerimizdeki enerji yönetimi konusunda küçük notlar vermeyi sürdüreceğiz. Çünkü biz ekip olarak modern insan olmak sorumluluğunun, şık koleksiyonları ve yeni tasarımcıları yakından takip etmekten, mimari ve iç mimari gelişmeleri izlemekten çok öteye gitmesi gerektiğine inanıyoruz. Şehir dokusu, çevre ve hayvan bilinci, kültürel miras hepsi bizim bir ileriye taşımamız gereken sorumluluklar. Biliyoruz ki okurlarımız da bizimle aynı düşünce de bu yüzden elimizin altında hepimizin aslında bildiği ama zaman zaman hatırlamasında fayda olacak bir takım check listler olsun istiyoruz. Bakalım enerji yönetimi adına evlerimizde alabileceğiz basit önlemler nelermiş?
Mutfakta nasıl enerji tasarrufu yapılır?
Mutfak birçok evin kalbinin attığı yerdir. Dolayısıyla enerji tüketimimizin de en yoğun olduğu alan. Sırf yiyecek hazırlama ve pişirme faaliyetlerinde doğru tipte pişirme araçlarının kullanımı ile de enerjiden büyük oranda tasarruf sağlanabilir. İşte bu yüzden kullanımda alınacak küçük önlemleri aşağıda sizin için sıralamaya çalıştık.
Ocak Kullanımı
Yemekler mümkün olan en az suyla pişirilmeli ve tencerenin kapağı sıkı bir şekilde kapalı tutulmalıdır.
Yemek kaynamaya başladıktan sonra ocak iyice kısılmalıdır. Çünkü kaynama başladıktan sonra verilen yüksek ısı daha çok suyun buharlaşmasından, dolayısıyla da enerjinin boşa harcanmasından başka hiç bir işe yaramaz.
Kapların sadece tabanına ısı verecek şekilde alev ayarlaması yapılmalıdır. Kabın kenarlarından alev taşmamalıdır.
Düdüklü tencere olarak adlandırılan basınçlı tencereler, özellikle uzun süre pişmesi gereken yiyeceklerin pişirilmesinde yakıt tasarrufu sağladığı için tercih edilmelidir.
Basınçlı tencerelerin kullanılmadığı pişirme işlemlerinde ise pişirmenin daha kolay ve kısa sürede olması için kenarları kıvrımsız, tabanı düz, yan yüzleri dik ve tabanla birleştiği yerde hafif yuvarlak olan kaplar kullanılmalıdır.
Ocakların verimli yanmalarını sağlamak için daima temiz tutulmalıdır.
Yiyecekler pişerken fırın kapağını sık sık açmak her seferinde soğuk havanın fırın içine girmesine, dolayısıyla da enerji kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle kapak gereğinden fazla açılmamalıdır.
Her yemekte fırın yemek hazır olmadan açılmamalıdır. Çünkü birçok yiyeceğin pişirilirken fırının önceden ısıtılmasına gerek yoktur.
Buzdolapları
Buzdolaplarının verimli kullanılmasında düzenli bakım esastır. Düzenli bakım programı sistemin verimliliğini artıracak ve aletin ömrünü uzatacaktır. Serpantinler aylık olarak metalik olmayan bir fırça ile temizlenmeli, otomatik defrost yılda bir servis elemanına ayarlatılmalı ve kapıların açık pozisyondan otomatik olarak kapanması için seviye ayarı yapılmalıdır.
Serpantinli buzdolaplarının arkasında duvar ile en az 10 cm mesafe olmalıdır. Buzdolabının etrafı toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden uzak tutulmalıdır. Hava ne kadar rahat dolaşırsa, serpantinler de ısıyı o kadar iyi yayacaktır.
Fırın ve diğer ısı kaynaklarından gelen sıcak hava, buzdolabınızın serin kalmak için daha çok çalışmasına neden olacaktır. Buzdolabınızı güneş alacak yere veya radyatör yanına yerleştirmemelisiniz.
Yiyeceklerimizin paketlerinin kalınlığı arttıkça, buzdolabı içindekileri serin tutmak için daha çok çalışacaktır. Bu nedenle buzdolabına koymadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarılmalıdır. Boşluk kadar enerji tasarruf edeceğinden ince plastik filmlerin kullanılması daha iyi olacaktır.
Buzdolabınızdaki buz kalınlığının 5 mm’ yi geçmemesine dikkat ediniz.
Buzdolabının kapağını mümkün olduğu kadar az açınız veya uzun süre açık tutmayınız. Buzdolabının dondurucu ve gövde kapısının açılıp kapanması esnasında önemli ölçüde soğuk hava kayıpları olur. Bu yüzden kapıları mümkün olduğu kadar az açık tutmaya özen gösterilmelidir.
Buzdolabına sıcak malzeme koymayınız. Aksi halde üniteniz ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışarak enerjiyi fazla tüketecektir.
Sıvı yiyeceklerin üzeri kapatılmalıdır. Aksi halde dolabın içindeki nem oranını arttırarak kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.
Bu Makale için Yorum Yapın