BİLGE BAYKUŞ

0d8c771f9f7d1209347b1e329acf08edWP

dergi_format_mart

 
Her Mekanın Mutlak Tamamlayıcıları: PERDELER
Perdeler, bir mekanda bütünlük hissini yaratacak en önemli dekorasyon oyuncularıdır. Bir mekanın perde tasarımına karar verirken kullanıcının ihtiyaçları, ortamın mimari yapısı, mekana genelde hakim olan tarz, odanın duvar rengi, aydınlanma şekli gibi teknik özellikler mutlaka dikkate alınmalıdır. Perdenin kumaşı, aksesuarları ve montaj şekli de yukarıda saydığımız bileşenlerle mutlaka uyum içerisinde olmalıdır. Özetle fonksiyon ve estetik iyi yorumlanmalı, aynı zamanda mekan – renk, mekan – ışık dengesi iyi sağlanmalıdır. Ancak tüm bu konulara dikkat edilerek doğru sonuca ulaşılır. Doğru perde seçiminde kendimizce önemli bulduğumuz kritik noktaları sizlerle paylaşmak isteriz sırasıyla:

 
KUMAŞ SEÇİMİ
Perde için kumaş ve tül seçimi yaparken, ilk dikkat edilmesi gereken konu; kumaş parlak dokulu ise tülün de parlak iplikten dokunmuş olması gerektiğidir. Aksi bir tercihte ise mutlaka ters bir orantı yakalanmalıdır. Perdenin tarzında ise kumaşın dokusu çok belirleyici bir faktör olarak çıkar karşımıza. Kumaş veya tülün modern veya klasik oluşunu parlaklığı ve deseni belirler. Bu nedenle mekanın genel dekorasyonunun kumaş seçiminde belirleyici olduğunu söylemeye gerek yok. Modern dekore edilmiş mekanlarda mat veya yarı mat kumaşlar tercih edilirken, klasik dekorasyonlarda parlak kumaş öne çıkan tercihler arasında yer almaktadır. Kumaş seçimi, perde modeline göre değişebilir. Balon, rustik perde veya kornişe uygulanan perdelerde yumuşak ve dökümlü kumaşlar tercih edilirken; katlamalı, Japon ve stor perdelerde sert kumaşlar daha iyi sonuç verir.
Kumaş seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise her kaliteli kumaşın, aynı zamanda mutlaka uzun ömürlü olması gerekmediği gerçekliğidir. Tam aksine, ipek, keten, viskon benzeri kumaşlar, doğal içeriğe sahip oldukları için, dış etkenlerden veya yıkamadan daha çabuk etkilenirler ve düşük fiyatlı ürünlerden daha kısa ömürlü olabilirler. Tül ve kumaş içeriklerinde polyester oranı arttıkça, kullanım süreleri de doğru orantılı artar. Kumaş ve tülün kalitesini belirleyici diğer bir etken ise dokuma tekniği ve gramajıdır. Seçilecek kumaş, kullanım amacına doğru cevap vermelidir. Karanlık ve loş ortamlar için gramajı yüksek dokumalar, gölgeleyici çözümler için ince dokunmuş kumaşlar tercih edilebilir. Dokuma içeriği ne olursa olsun kumaş gramajı arttıkça kumaşın kalitesi ve kullanım ömrü de artar.
 

MEKANIN VE KONSTRÜKSİYONUN BOYUTLARI
Dikkat edilmesi gereken ilk temel kuraldan başlayalım; perde yaptırırken pencereler ile sınırlı kalınmalı, duvarlar da örtülmemelidir. Algı yönetiminde bu temel nokta çok önemli bir yer tutar.Yere kadar olan pencerelerde şayet bahçe veya balkona açılma söz konusu ise yukarıdan aşağıya çalışan, katlamalı benzeri perde kullanımı doğru bir seçim olmaz. Aynı mekan içinde yere kadar ve yarım pencereler birlikte yer alıyorsa, yarım olanlarda katlamalı, yere kadar olanlarda ise aynı grup kumaşlar ile kombinasyonlu panel veya kumaş perde tercih edilmeli ve bütünlük yakalanmalıdır. Hemen pencere üzerine çelik gerdirme, rustik ve metal perdeliklerle yapılacak tasarımlarda tavan yüksekliğinizin fazla olması gerekir. Aksi taktirde perdeler basık bir görünüm sergiler. Bu tekniğin kullanılması tercih edildiğinde mutlaka perdeler pencere bitimine kadar yarım yaptırılmalıdır.
 

GENEL TARZA UYUM
Modern dekore edilmiş mekanlarda, düz kumaş ve tül uygulamaları işlevselliği artırabilecek şekilde pilisiz kullanılmalıdır. Bu sayede perdeler kenara toplandığında gereksiz birikmeler olmaz. Kumaş ve tülün daha az oranda kullanılıyor olması, bu seçimde maliyeti de olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda modern mobilyalarla kullanılacak modellerin daha sade kesimli olmaları da doğal olarak beklenir. Tarz biraz daha ağdalandığında, klasiğe yaklaştığında yani oldukça hareketli ve karışık desenli halılar ve klasik tarz koltuklar seçildiğinde ise uygun bir kontrast yaratmak zorunluluğu ortaya çıkar. Bu durumlarda karmaşaya yol açmamak için perdeler ve tüller düz renk ve abartısız olmalıdır. Aksi halde ne mobilya, ne halı ne de perdeler kendisini rahatlıkla gösterebilir. Sadelik ve abartıdan uzak durmak kriterleri ön planda tutulmalı ancak klasik döşenmiş bir mekanın perdeleri yine de asla modern kesimli ve desenli modellerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Döşemede desenin ve canlı renklerin tercih edildiği durumlarda düz renk kumaşlardan yapılmış duvar rengine uygun tonlarda perde seçilmelidir. Perde ile birlikte mekan içinde renk dengesi oluşturabilmek için, oturma grubu, yemek grubu, halı, parke veya aksesuarlardaki detaylardan faydalanılabilir. Perde mümkün olduğunca mekanda en az kullanılan renk ile dengelenmelidir. Duvar rengini tül rengi için tercih edilebilir ancak perdelik kumaş seçiminde asla kullanılmamalıdır. Tek istisna olabilir, perdelerin mekanda yok olmasının istendiği özel durumlar…
 

KULLANILAN MEKANIN FONKSİYONUNA UYUM
 
Salonlar
Salonlar için son yıllarda sıklıkla mekanizmalı (stor) perdeler kullanılmakta. Stor seçerken dikkat edilmesi gereken konu; değişik kalitedeki mekanizmaların piyasada mevcut oluğunu bilmek ve garantili olan ürünleri tercih etmek olarak görülmelidir. Büyük pencerelerde, yerlere kadar uzanan düz renk tüller, pano ve balon kadife, tafta kumaşlar, sonilden yapılmış perdeler tercih edilmelidir. Perdelik kumaştan yaptırılabilecek duvar panoları ve küçük süs yastıkları mekanın dekorasyonunu tamamlayıcı öğeler olarak kullanılabilir.
 
Çocuk Odaları
Çocuk odalarında perdeler abartıdan uzak olmalıdır. Aydınlık, ferah ama sevimli mekanlar yakalayabilmek için ince dokulu kumaşlar tercih edilebilir. Bu odalar için yarım perde ve tüller ideal seçimlerdir. Kumaş seçimlerinde dekorasyona uyumlu ve çocuğun yaşıyla paralel desenli kumaşlar seçilmesi mekana hareketlilik katar.
 
Mutfaklar
Mutfaklar evin en çok hava ve ışık alması gereken yerleridir. Çünkü gün boyu yemek ve ısı dolayısı ile havasız kalıp diğer odalara da pis koku yayılmasına neden olabilirler. Mutfaklarda kolay yıkanabilen sentetik dokumalar veya piyasada ahşap, alüminyum mikro jaluzi olarak satılan katlamalı perdelikler tercih edilmelidir.Kumaş tercih edilecekse kısa düz, açık renk modeller tercih edilmelidir. Jaluzi hem yıkama hem de kullanış açısından daha doğru tercihtir.
 
Yatak Odaları
Bilindik klişelerin dışında kalıp, aslında tam olarak da size ne iyi gelecekse onu kullanabileceğiniz yerlerdir yatak odaları. Dış dünyaya asla açmaya cesaret edemeyeceğiniz zevklerinizi, iddialarınızı rahatlıkla burada hayata geçirebilirsiniz. Şayet daha gösterişli tercihler sizi çekiyorsa yere kadar uzanan ipek vual veya sentetik ipek, desenli dokuma tüller ideal seçim olacaktır. Kadife, ipek şantuk, tafta, saten kumaşlardan yapılmış perdeler yatak odalarında olması gerektiği kabul edilen gizemi daha da ortaya çıkarır. Perdelik kumaşlardan yapılacak yatak örtüleri de odayı daha şık hale getirebileceği gibi, sakin bir görünüm yakalanmasını da sağlayacaktır.
 
PERDE TÜRLERİ
 
RUSTİK PERDE
Perde seçiminde kornişli perdeden hemen sonra hayatımıza girmiş oldukça yaygın bir perde çeşididir. Klasik tarzda uygulanabilir veya kullanılan aksesuar ve askı borularının renk ve malzemesi ile farklı tarzlara da adapte edilebilir. Askı borusuna halkalar, metal mandallar ya da kurdela yardımıyla asılabilen perdeler istenildiğinde kolayca değiştirilebilir. Bu nedenle özellikle yazlık, haftasonu ve dağ evlerinde sıklıkla tercih edilen bir modeldir.
 
KATLAMALI PERDE
Ortaya çıkışı çok da eskiye dayanmayan bu perde kullanımı, perdede bir devrim olarak nitelenebilir. bir tarz olarak Katlamalı perdeler, kumaşın tür ve deseninde yapılan değişiklikler ile hem modern hem de klasik dekorasyon uygulamalarında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kullanılan kumaş veya tüle göre, çubuklu veya çubuksuz uygulamaları ile mekana ferahlık kattıkları kolaylıkla söylenebilir. Mekanizmaların son dönemde gelişmesi ile kullanım rahatlığı da sunduğundan çok tercih edilen bir perde türü haline gelmiştir.
 
KORNİŞLİ PERDE
Dekorasyon tarihinin bugün de geçerliliğini koruyan en yaygın perde asma sistemidir. Pilili veya büzgülü olarak dikilerek raya asılan tül veya kumaş perdeleri alta konulan güneşlik ve kenarlara konulan fonlar ile işlevsel hale getirebilirsiniz.
 
İP PERDE
Tarzınız veya seçiminiz modern, pratik ve aynı zamanda şık olmaksa ip perdeler iyi bir seçenek olabilir. Değişik ve farklı stillerde askı boruları ve aksesuarlar ile zenginleştirilebilen bu stil, klasik çizginin dışına çıkmak isteyenler için ideal bir perde seçimi olacaktır.
 
JAPON (PANEL) PERDE
Minimal çizgilerin hakim olduğu bir mekan için en uygun sistem Japon perdedir demek yanlış olmaz. Mekanizmaları motorlu da kullanılabilir. Bu perdeleri koltuk kumaşları ile aynı kumaştan veya uyumlu tüllerden yapmak mümkün olduğu gibi, yaratıcı ve sıradışı desen seçimleri de söz konusu olabilir.
 
STOR PERDE
Yalın ve fonksiyonel yaşam alanları için iyi bir alternatif olan stor perdeler, yaylı veya zincirli olmak üzere iki mekanizma çeşidi ile uygulanmaktadır. Çeşitli kumaş türlerinden ve renklerden yapılan storlar tek başına kullanılabildiği gibi güneşlik amaçlı da kullanılabilmektedir. Her iki kullanımda da kenar ve/veya üst fon ile stor perdeler zenginleştirilebilir.
 
DİKEY PERDE
Küçük ve fazla ışık almayan mekanlarda özellikle ofislerde uygun bir perde çözümü olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolay kumanda sistemiyle ve kumaş veya PVC malzeme renk ve doku çeşitliliği ile keyifli mekanlar oluşturulabilir.
 
dergi_format_mart


Leave a comment

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir