Mi’Costa

dfot

 

Micosta projesi, İzmir Çeşme yarımadasının en güzel plajlarından biri olan Boyalık plajı üzerindedir. Çeşme yarımadası denizi, iklimi ve termal su kaynaklarıyla öne çıkmaktadır. Bölgede genel olarak otel ve konut yapılaşması vardır.

Emir Uras – 1969 yılında İstanbul’da doğdu. 1991 yılında Londra Architectural Association(AA)’ da lisans eğitimini bitirdi. 1996 yılında Southern California Institute of Architecture’ta (SCI-ARC) yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Mimarlık hayatını Los Angeles’ ta kurduğu mimarlık ofisini İstanbul’a taşıyarak 1998 yılından bugüne İstanbul’da devam ettirmektedir. 2003 yılında Durmuş Dilekci ile ortak olarak kurdukları “URAS X DİLEKCİ” mimarlık firması altında faaliyetlerine devam etmektedir.

 

Durmuş Dilekci – 1970 yılında İzmit’te doğdu. Ankara Gazi Üniversitesi (GÜ) Mimarlık Fakültesi’ni 1992 yılında bitirdi. İstanbul Teknik Ünivesitesi Mimarlık Fakültesi’nde (İTÜ) yüksek lisans eğitimini 1996 yılında tamamladı. 1994 yılında Gökhan Avcıoğlu ile birlikte çalışmaya başladı ve 1999 yılında Gökhan Avcıoğlu ile “GAD” mimarlık oluşumunu kurdular. Halen 2003 yılında Emir Uras ile ortak olarak kurdukları “URAS X DİLEKCİ” mimarlık firması altında faaliyetlerine devam etmektedir.

 

Micosta, tüm ünitelerin denizi kesintisiz görebileceği  bir şekilde tasarlanmıştır. Proje alanı denize daha yakın alçak yapılanmalar (aynı zamanda rüzgari kesmek için) ile arkadaki yüksek yapıdan oluşur. Alçak yapılar iki cephede de kullanılabilir dış alanlara sahiptir. Güney yönündeki alt katları güneşi alabilen iç bahçelerle aydınlık ve ferah bir kurguya sahiptir.

Projede denize sıfır bir konumda olmasının yanında, kuzeyden gelen rüzgar dönemleri için korunaklı iç bir avlu oluşturulmuştur. Bu avlu ön ve arkadaki ünitelerin birbirleriyle ortak buluşma ve dağılma noktasını oluşturmaktadır. Bu alandan kapalı alandaki giriş lobisi, sosyal merkez, restaurant, spa gibi birimlere geçilebildiği gibi, açık alanda havuz ve termal havuz alanlarını barındırmaktadır.

Etkin güneş yönü (güney) projenin arkasında kalmaktadır. Sıcak ve rüzgarlı iklim için bu faktörler belirleyici unsur olmuştur. Her ünitede açık alan kullanımı için geniş bahçe-teras alanları oluşturulmuştur. Bu alanların gökyüzü ve ufukla buluşması, güneşin ortadaki avluya daha fazla gelmesini sağlamak için yapı, her katta 2 metre güney yönünde geriye kaydırılmıştır. Bu kayma ile aynı zamanda, güney yönünden gelen etkin güneş için avantajlı gölge alanı yaratması sağlanmıştır. Üniteler farklı hava durumlarına göre kullanılabilecek bir iç-dış mekan kurgusu geçişliliğine sahiptir.

Proje alanının iki girişi vardır. Bunlardan orta alanda ana giriş holü ile erişim sağlanırken, ayrıca kuzey cephesinde de bir üst kattan giriş yapılabilmektedir.

Proje ekolojik ve sürdürülebilirlik kriterleriyle tasarlanmıştır. Pasif iklimsel verilerin kullanımına önem verilmiştir. Projenin yönlenişi, güneşin geliş açılarını kullanarak gölgeler yaratmakta, kuzey ışığının olumlu etkilerini de projenin parçası haline getirmektedir. Aynı zamanda rüzgar etkisi, ünitelerin iki cepheli kurgulanması sebebiyle, iç mekanda gerekli havalandırmaya katkıda bulunmaktadır. Projedeki iki cepheli üniteler ile kuzey-güney yönünde havalandırma imkani sağlanmaktadır. Kış döneminde ısı enerjisi, jeotermal su ile temin edilmektedir. Projede yangın suyu depoları ve havuz suyu, reverse-osmosis yöntemi ile denizden elde edilmektedir. Yapıda kullanılan elektrik enerjisi ise Çeşme bölgesinin genelinde yaygın kullanılan rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjilerden temin edilmektedir. Yapısal sistem betonarme iskelet sistemdir. Cephelerde yüksek performanslı cam ve GFRC kullanılmıştır.